Klimpark Biesbosch
  • Home
  • Het Klimpark
    • Prijzen & Openingstijden
    • Neem contact met ons op
    • Team Biesbosch
    • Recreatieterrein De Kurenpolder
    • Nationaal Park De Biesbosch
  • Collega’s
    • Klimpark Uitjes
    • Bedrijfsuitjes bij TeamBiesbosch
  • Kids
    • Klimpark Feestje
    • Team Biesbosch Feestjes
  • Vrienden & familie
    • Klimpark Uitjes
    • Team Biesbosch Uitjes
  • Scholen
    • Groep 8 Uitje
    • Outdoor sportdag
    • Schoolkampen
  • Online Boeken
    • Klimpark
    • Klimpark kinderfeest
  • Agenda
  • Zoek
  • Menu Menu
  • Instagram
  • Facebook
VorigeVolgende
12

Nationaal park De Biesbosch

We zijn er trots op om gevestigd te zijn in het prachtige Nationaal Park de Biesbosch. Met een mooie eigen locatie met veel mogelijkheden gericht op actief als op natuurbeleving zijn wij gevestigd aan de Brabantse kant van de Biesbosch. Bij ons hoef je geen rivier over te steken of lange stukken te varen om echt midden in de Biesbosch te komen. Kortom de perfecte locatie om vanuit te gaan kanovaren en dus tal van programma’s te starten. Voor een bedrijfsuitje in de Biesbosch ben je bij ons aan het goede adres!

Ontstaan van de Biesbosch

Nationaal Park de Biesbosch is ontstaan in 1421 tijdens de St. Elizabethsvloed. Deze gebeurtenis zette het hele gebied onder water. Het rivierwater bevatte zand en slib dat naar de bodem zakte en hierdoor ontstonden hoge zandplaten waar plantengroei op kwam. Nationaal Park de Biesbosch werd een zoetwatergetijdengebied van eilanden en slingerende waterwegen. De plantengroei en opslibbing werden door de mens beïnvloed. Grienden werden door opslibbing ongeschikt voor wilgengroei en worden daarom ingericht als polders. Om een snellere afvoer van rivierwater te krijgen werd tussen 1850 en 1870 de Nieuwe Merwede gegraven. De Biesbosch werd in tweeën gesplitst. Rond 1900 werden de Bergsche Maas en de Amer gerealiseerd waardoor grote delen rustiger werden. Door inpoldering werd de Dordtse Biesbosch gescheiden van de Sliedrechtse Biesbosch.

Nationaal Park de Biesbosch
Nationaal Park de Biesbosch

Tweede Wereldoorlog

De Biesbosch was een geschikte plek om personen en goederen te verbergen. Het verschil tussen eb en vloed was bijna twee meter, dus men moest goed de weg kennen. Het waren dan ook alleen lokale verzetsmensen die zich daarheen begaven. In 1900 werd door de Biesbosch een dijk aangelegd, om de drukste vaarroute niet te blokkeren werd een doorgang bij het Brugje van St Jan opengelaten. Er kwamen keerdeuren die in geval van nood gesloten konden worden. Vanaf het Brugje kon je over die dijk naar de noordkant van de Biesbosch lopen (ruim 8 km) of naar de zuidkant, waar je met een veerboot de Amer kon oversteken. Het Brugje was de enige plek waar voetgangers konden oversteken. Eind 1944 werd Nederland ten zuiden van de Amer bevrijd. Veel deserterende Duitsers probeerden de Biesbosch over te steken naar bevrijd Nederland.

In 1944 werden 75 Duitse militairen en een vrouw door het verzet opgepakt in Nationaal Park De Biesbosch. Dit gebeurde meestal bij het Brugje van St Jan en vervolgens werden ze in twee rietaken gevangen gehouden. Eén van de problemen was om aan voldoende voedsel te komen. Na enkele weken werden de gevangenen overgedragen aan het Poolse leger in Noord-Brabant. Het verzet maakte ook geregeld nachtelijke oversteken, het zogenoemde crossen, om mensen en berichten vanuit bezet gebied over te brengen en voedsel en medicijnen mee terug te nemen.
Tijdens de oorlog zijn 16 neergeschoten vliegtuigen in de Biesbosch terechtgekomen. In Werkendam zijn 30 oorlogsgraven.

Watersnood 1953

Na de watersnoodramp van 1953 werden in het kader van het Deltaplan de grootste zeearmen afgesloten. In 1960 de Volkerak en in 1970 het Haringvliet. Het getij ging terug van gemiddeld 2 meter naar gemiddeld 20 centimeter. De Sliedrechtse Biesbosch hield een getijdenverschil van circa 70 centimeter door de open verbinding met de rivier de Oude Maas en via de Noord met de Nieuwe Maas en de Nieuwe Waterweg. Het gebied veranderde in een moerasgebied waar het hoogteverschil tussen de platen en de geulen geleidelijk minder werden. De biezenvelden, rietgorzen en wilgengrienden verdwenen. Op enkele plaatsen is nog het traditionele hakhoutbeheer.

Spaarbekkens

Voor de bereiding van drinkwater zijn er drie spaarbekkens: De Gijster (312 hectare), Honderd en Dertig (213 hectare) en Petrusplaat (106 hectare). Door een buis met een diameter van twee meter wordt water aangevoerd naar De Gijster, waar het bezinkt. Daarna gaat het water naar de Honderd en Dertig, waar zuurstof wordt toegevoegd, en tenslotte gaat het water naar de Petrusplaat. Om te controleren of het aangevoerde water van goede kwaliteit is worden vissen gebruikt. Als die gezond zijn zwemmen ze tegen de waterstroom in. Als ze minder gezond zijn, doen zij dat niet en komen zij tegen een rooster aan, waarin sensoren zijn die alarm slaan. Voordat men het water in Rotterdam gebruikt, wordt het experiment herhaald met forellen die nog gevoeliger zijn.

Drinkwater wordt vanuit de Biesbosch geleverd aan Rotterdam, delen van Noord-Brabant en delen van Zeeland. In het verleden had Rijkswaterstaat plannen nog een vierde spaarbekken in gebruik te nemen, maar die hebben ze doorverkocht aan Staatbosbeheer. Het gebied wordt aan de natuur teruggegeven. Aan deze plas ligt boerderij De Lepelaar, waar de film Zwartboek gedeeltelijk werd opgenomen.

Natuur

De Biesbosch is een prima plek voor veel vogels. Er zijn vogelkijkhutten in de polder Maltha, de Beneden Spieringpolder en in de Sliedrechtse Biesbosch aan de rand van de Mariapolder. In de Biesbosch woont sinds enkele jaren een koppel zeearenden. In 2011 werd voor het eerst een jonge zeearend gesignaleerd. In tegenstelling tot de visarend, die alleen vis eet, is de zeearend een alleseter. Als de zeearend ergens in de lucht ‘hangt’ en op zoek is naar een prooi, ontstaat er grote onrust bij de vogels op het land of op het water.

Bevers en otters

In totaal werden er 42 bevers in de Biesbosch uitgezet, in 1988 door Ir G Braks (Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij), in 1989 door prins Bernhard en in 1999 door Drs J Borgman (voorzitter van het Overlegorgaan Nationaal Park De Biesbosch). De dieren kwamen uit de voormalige DDR en werden voorzien van een zendertje. Zij werden vijf jaar lang gevolgd. Hun aantal neemt toe. ’s Zomers worden beverzwerftochten georganiseerd, waarbij rond het invallen van de schemer in rietaken wordt rondgevaren. Opvallend was dat zij per nacht zich soms wel twintig kilometer verplaatsen. Men verwacht dat er binnenkort weer otters komen.

Schotse Hooglanders

Aan de zuidkant van de Biesbosch woont Jan Saarloos op De Biesboschhoeve op eiland de Vischplaat. Jan Saarloos werd hier in 1961 geboren en nam de boerderij van zijn vader over. Hij trouwde met Ellie, het meisje van de overkant. Jan en Ellie Saarloos zijn melkveehouders en eigenaars van ongeveer 160 Schotse Hooglanders. De kudde begraast de polders Lange Plaat, Turfzakken, Lepelaar, Plomp, de Allards-polder en de Kwestieus-polder, de laatste polder in de Biesbosch die met de hand werd drooggelegd. Als de ossen drie jaar zijn worden ze geslacht.

Bezoekerscentra

Er zijn drie bezoekerscentra in de Biesbosch; in Dordrecht, in Drimmelen en in Werkendam; twee in de Brabantse en één in de Hollandse Biesbosch.

BOEK NU HIER UW TICKET

Veel gestelde vragen:

Corona, hoe gaan we ermee om?

Vanaf 30 mei is ons nieuwe park weer open. Kinderen t/m 12 jaar hoeven onderling geen 1,5m afstand te houden. Volwassenen wel, we werken dus met beperkte capaciteit en op reservering. Het klimpark is een van de weinige uitjes die nog mogelijk zijn in deze moeilijke tijd. Buiten = Beter!

Hoe is de veiligheid geregeld?

Bij Klimpark Biesbosch werken wij met het systeem van saferoller. Hierbij bent u tijdens het klimmen altijd gezekerd van begin tot einde en bovendien word u geholpen door deskundig personeel. Het park is TUV gecertificeerd.

Wat zijn de prijzen?

De prijzen van Klimpark Biesbosch kunt u vinden in het hoofdmenu. Bedrijfsuitjes en (grotere) groepen zijn op aanvraag. Voor groepen bieden we vaak maatwerk, prijzen zijn daarop aangepast. Bij online boeken gelden de tarieven op de website.

Entree Kurenpolder?

De entree van recreatieterrein de Kurenpolder hoeft u niet te betalen als u bij het klimpark komt klimmen. Sterker nog, u kunt verder nog kosteloos gebruik maken van het dagstrand en de speeltuinen op vertoon van uw Klimpark bandje. Uiteraard kunt u lekker gaan eten in het restaurant.

Vanaf welke leeftijd?

We gaan niet af op leeftijden maar op lengte bij Klimpark Biesbosch. Het aanwezige low-rope parcours is voor alle leeftijden en voor de routes op hoogte is de minimum lengte 1.25 cm. Kinderen tussen de 1.25 en 1.35 m moeten wel worden begeleidt door een ouder/ verzorger die ook gaat klimmen. De grote zipline is toegankelijk vanaf 1.45m. Voor de kleinere kids is er overigens ook een heel zipline parcours.

Hoe lang kan en mag je klimmen?

Het klimpark is zo groot dat je 2 uur kan klimmen op verschillende niveaus. De ziplinen van Klimpark Biesbosch zorgen voor extra spektakel!

Wat kunnen we nog meer doen behalve klimmen?

Klimpark Biesbosch werkt samen met TeamBiesbosch en daarmee zijn er onbeperkt combinatie mogelijkheden. Denk aan: quadrijden, kanovaren in de Biesbosch, suppen, lasergamen, teambuilding, survival, strandvolleybal, boogschieten en nog veel meer. Het klimpark ligt op recreatieterrein de Kurenpolder met dagstrand, speeltuinen, trampolines, pannaveld, skatebaan en u mag overal gebruik van maken. Tegen een kleine meerprijs kunt u ook in het subtropisch zwembad.

Kunnen we tussendoor wat drinken of eten bij jullie?

Uiteraard bent u welkom voor een drankje op het terras van Klimpark Biesbosch en kunt u toekijken terwijl de anderen om u heen rondzweven in de touwbanen en ziplinen. In de plaza van recreatieterrein de Kurenpolder kunt u terecht voor een smulbox, bbq of diner. Eten van de kaart kan uiteraard ook. Duik nog even in het zwembad of maak gebruik van de speeltuinen en het dagstrand.

Er is kans op regen, wat nu?

Het is helemaal geen punt als het regent, het veiligheids-systeem is voor alle weersomstandigheden. Alleen met onweer zitten we niet in het park uiteraard. Zorg wel dat u zich kleedt naar de weersomstandigheden.

Kinderfeestje boeken?

De kinderfeestjes voor het klimpark worden online geboekt. U kunt onder de knop online boeken alles voor uw feestje vastleggen, incl opties als smulbox of zwembad. Datum verzetten kan tot 48 uur voor het feestje. Info die u niet op de site vindt kunt u uiteraard ook telefonisch vragen.

Ik weet nog niet voor hoeveel personen ik moet boeken?

U heeft nog niet duidelijk hoeveel personen er meegaan. Boek dan het minimale aantal waarmee u komt en boek later het aantal extra personen gewoon bij. Er kunnen max 18 pers. per halfuur starten.

Neem contact met ons op:

Klimpark Biesbosch is te bereiken via onderstaand telefoonnummer. Reserveren kan via ons online boekingssysteem.

0162 – 769 016
Kurenpolderweg 31
4273 LA Hank
info@klimparkbiesbosch.nl

ROUTE

Volg ons op Facebook

© Copyright - Klimpark Biesbosch
  • Instagram
  • Facebook
Scroll naar bovenzijde

Deze site maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen op de site gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.

Accepteer instellingenVerberg de mededeling enkelInstellingen

Cookie en privacy instellingen



Hoe wij cookies gebruiken

We kunnen vragen om cookies op uw apparaat te plaatsen. We gebruiken cookies om ons te laten weten wanneer u onze websites bezoekt, hoe u met ons omgaat, om uw gebruikerservaring te verrijken en om uw relatie met onze website aan te passen.

Klik op de verschillende rubrieken voor meer informatie. U kunt ook enkele van uw voorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze websites en de services die we kunnen bieden.

Essentiële Website Cookies

Deze cookies zijn strikt noodzakelijk om u diensten aan te bieden die beschikbaar zijn via onze website en om sommige functies ervan te gebruiken.

Omdat deze cookies strikt noodzakelijk zijn om de website te leveren, heeft het weigeren ervan invloed op het functioneren van onze site. U kunt cookies altijd blokkeren of verwijderen door uw browserinstellingen te wijzigen en alle cookies op deze website geforceerd te blokkeren. Maar dit zal u altijd vragen om cookies te accepteren/weigeren wanneer u onze site opnieuw bezoekt.

We respecteren volledig als u cookies wilt weigeren, maar om te voorkomen dat we u telkens opnieuw vragen vriendelijk toe te staan om een cookie daarvoor op te slaan. U bent altijd vrij om u af te melden of voor andere cookies om een betere ervaring te krijgen. Als u cookies weigert, zullen we alle ingestelde cookies in ons domein verwijderen.

We bieden u een lijst met opgeslagen cookies op uw computer in ons domein, zodat u kunt controleren wat we hebben opgeslagen. Om veiligheidsredenen kunnen we geen cookies van andere domeinen tonen of wijzigen. U kunt deze controleren in de beveiligingsinstellingen van uw browser.

Overige externe diensten

We gebruiken ook verschillende externe services zoals Google Webfonts, Google Maps en externe videoproviders. Aangezien deze providers persoonlijke gegevens zoals uw IP-adres kunnen verzamelen, kunt u ze hier blokkeren. Houd er rekening mee dat dit de functionaliteit en het uiterlijk van onze site aanzienlijk kan verminderen. Wijzigingen zijn pas effectief zodra u de pagina herlaadt

Google Webfont Instellingen:

Google Maps Instellingen:

Google reCaptcha instellingen:

Vimeo en Youtube video's insluiten:

Privacy Beleid

U kunt meer lezen over onze cookies en privacy-instellingen op onze Privacybeleid-pagina.

Privacybeleid
Accepteer instellingenVerberg de mededeling enkel